پیاده راه های تهران، جایی برای گشت و گذار عابران
همشهری آنلاین، فاطمه عباسی: به همین دلیل در بسیاری از شهرها بهویژه تهران، پیادهراههایی ایجاد شده تا شهروندان بدون خودروی شخصی بتوانند در این معابر تردد کنند. توسعه حملونقل عمومی، کاهش حرکت در شهر، نزدیکی به ایستگاههای حملونقل انبوه، طراحی فضاهای ایمن و افزایش تعاملات اجتماعی از اهداف پیادهراهسازی است. برای تحقق بخشیدن به این اهداف است که فضاها یا خیابانهای مهم و با ارزش شهری را تبدیل به خیابانهای مختص به پیاده میکنند و میتوان گفت پیادهراه سازی یک استراتژی مانند توسعه حملونقل عمومی است.
قدم زدن در بازار تهران
نهضت پیادهراه سازی در پایتخت با ساخت نخستین پیادهراه در خیابان ۱۵خرداد آغاز شد؛ حدفاصل چهارراه گلوبندک تا ابتدای خیابان ناصر خسرو که ضلع شمالی بازار تهران است. این خیابان که سالها از شلوغترین خیابانهای تهران بود، (هم به لحاظ ترافیک، آلودگی صوتی و هم حجم ماشینها، موتورها و عابران پیادهای که روزانه در این خیابان رفتوآمد داشتند)، سال۱۳۸۸ بهصورت کامل به پیادهراه تبدیل شد تا مردم راحتتر از بازار تهران خرید کنند.
عطر و ادکلن و طعم فلافل
دیگر پیادهراه مشهور پایتخت، کوچه مروی است که در همسایگی پیادهراه بازار جای گرفته است. شهروندانی که با پیادهروی در این کوچه خاطرهانگیز به تماشا یا خرید لوازم بهداشتی و آرایشی و عطر و ادکلن علاقه دارند، به همراه برخی گردشگران خارجی به این محدوده میآیند. گشت وگذار در کوچه مروی، با طعم فلافل همراه است؛ فلافلفروشیهای سرشناس ورودی آن بخشی دیگر از جذابیتهای این پیادهراه هستند.
فضای مردانه در بابهمایون
پیادهراه بابهمایون، حلقهای دیگر از زنجیره پیادهراههای محدوده بازار تهران است. این مسیر با سنگفرش و مسیر کالسکهرو از میدان امامخمینی(ره) آغاز میشود و در پایان بر سر یک دوراهی، از یک سو به خیابان ناصرخسرو و از سوی دیگر با گذر از خیابان داور به میدانارگ و بازار تهران میرسد. اینجا فضایی مردانه دارد! در دو سوی پیادهراه بورس عرضه کت و شلوار و پیراهن مردانه، این محدوده را در بر گرفته است.
قلب فرهنگی- تاریخی تهران
محوطه باغ ملی، دیگر پیادهراه مشهور پایتخت است که البته تفاوت اساسی با همترازان خود دارد. این محدوده، چکیدهای از تاریخ معماری و میراث فرهنگی پایتخت ۲۰۰ساله را در خود جای داده است. اینجا دیگر از بورسهای بازاری نشانی نیست؛ هرچه هست تاریخ و ساختمانهایی با شکوه است که انسان را به هزار توی گذشته دعوت میکنند. محوطه تاریخی باغ ملی در ۵۰۰متری میدان امامخمینی، نرسیده به خیابان ۳۰تیر جای گرفته است. خیابان سی تیر نیز چند سالی است با تغییر کاربری از یک خیابان ساده به پیادهراه فرهنگی تبدیل شده است؛ خیابانی که گنجینهای از آثار تاریخی را در خود جای دادهاست.
خلوت مثل پیادهراه برادران مظفر
دیگر پیادهراه پایتخت، کمی از مرکز بافت تاریخی دور است و شهرت کمتری دارد. در چهارراه ولیعصر، هم راستای خیابانهای ولیعصر و فلسطین شمالی، خیابان شمالی و جنوبی برادران مظفر قرار دارد که محدوده میان خیابان انقلاب تا شمال میدان فلسطین را پوشش میدهد. این پیادهراه از پشت بازار کامپیوتر رضا آغاز میشود و با گذر از کنار سینما فلسطین تا نزدیکی میدان ولیعصر تداوم مییابد. پیادهراه برادران مظفر شاید کم اقبالترین مسیر پیاده گردشگری در میان پیادهراههای تهران باشد، اما خلوتی این خیابان، آرامشی را در میانه یکی از شلوغترین مکانهای پایتخت فراهم آورده است.
نیمکتهای وسوسهکننده
پیادهراه باغ سپهسالار که امروز به نام خیابان صف میشناسیم، کمی با دیگر پیادهراههای تهران تفاوت دارد. اینجا برعکس خیابان باب همایون، پیادهراه زنانه است! بورس کیف و کفش بانوان در این مسیر منحصر به فرد قرار دارد و روزانه خانمهای زیادی به اینجا سر میزنند. برای رسیدن به باغ سپهسالار باید خیابان جمهوری را به سمت شرق بروید. سپسمیتوانید در چهارراه مخبرالدوله، دست چپ باپیادهراه جذاب با سنگفرشهای زیبا و نیمکتهای وسوسهکنندهاش برای دقایقی استراحت استفادهکنید.