پلی پروپیلن چیست و ظروف یکبار مصرف پلی پروپیلن چه ویژگیهایی دارند؟
به گزارش بازرگانی خبرگزاری مهر، پلی پروپیلن را میتوان یکی از معروفترین و پرمصرفترین پلیمرهایی نام برد که در تولید ظروف یکبارمصرف تحولی شگرف به وجود آورد. سبکی، مقاومت خوب در برابر فشار و دما، سالم بودن و امکان فرمپذیری عالی تنها بخشی از خصوصیات منحصربهفرد این ماده به حساب میآید.
پلی پروپیلن چیست؟
پلیپروپیلن Polypropyle با فرمول شیمیایی (C3H6)n و نام اختصاریPP یکی از اساسیترین، پرکاربردترین و اقتصادیترین پلیمرهای مورد استفاده در کل جهان بهشمار میآید. این ماده که یکی از رایجترین ترموپلاستیکهای دنیا است در بسیاری از وسایل پیرامون ما مشاهده میشود. به عنوان مثال ظروف یکبارمصرف پلی پروپیلن یکی از همین تولیداتی است که از این ماده مشهور تشکیل میشود. این پلیمر در سال ۱۹۵۱ کشف شد و به دلیل تنوع فراوان ویژگیها و شگفتیهایی که از آن حاصل شد ابتدا در اروپا و رفته رفته در بسیاری از کشورهای جهان چون ایران به تولید تجاری نیز رسید. ماده اولیه پلی پروپیلن، پروپیلن است که این ترکیب با فرمول C3H6 طی فرآیندهای متعدد وابسته به نفت و گاز چون کراکینگ بخار پروپان و نفتا، دهیدروژناسیون پروپان (PDH) و کراکینگ کاتالیستی مایع (FCC) به وجود میآید. کیفیت مواد بکار رفته در پلیمر PP از ابعاد متفاوت فیزیکی، مکانیکی و شیمیایی تاثیر بسیار زیادی روی مرغوبیت و کیفیت آن دارد. دیگر مواد و شرایطی که در تولید پلیمر مذکور به نحو احسنت تاثیر شگرفی دارند نیز در موارد زیر خلاصه میشوند:
خلوص بالای پروپیلن برای شفافیت و استحکام بیشتر پلی پروپیلن
مرغوبیت کاتالیستهایی چون زیگلر-ناتا و متالوسن
خلوص هیدروژن به عنوان تنظیم کننده فرآیند پلیمریزاسیون
وجود حلالهایی مانند هگزان یا تولوئن و مواد افزودنی چون آنتیاکسیدانها و پایدارکنندههای حرارتی برای افزایش عمر پلیمر
به طور کلی پلی پروپیلن را میتوان ماده اولیه یکی از متداولترین پلاستیکهای تولید شده در جهان معرفی کرد. همچنین این ترکیب در بستهبندی محصولات، دستگاههای خاص، تولید قطعات پلاستیکی برای صنایع مختلف از جمله خودروسازی، کاربردهایی در زمینه فیلم و ورق، قالبگیری تزریقی، تجهیزات آزمایشی و پزشکی، صنایع ساختمان و ساخت و ساز و لوله مورد استفاده قرار میگیرد. کد مشخصه این پلیمر محبوب را میتوان مقاومت عالی آن در برابر حلالهای شیمیایی بازها و اسیدها نامید.
این ماده به عنوان زیر مجموعهای از پلاستیکها میتواند برای ساخت مواد شفاف گزینه بسیار مناسبی باشد در حالی که خود پلاستیک چنین خاصیتی ندارد. همچنین نسبت به آن وزن کمتر و نقطه ذوب بالاتری دارد و ماده مضر BPA در ساختار آن نیست. علاوه بر آن این ماده نسبت به پلیمرهایی چون پلی آمیدها خصوصیت عدم جذب رطوبت را دارد که ویژگی بسیار خوبی در صنایع مختلف محسوب میشود. در نهایت انعطاف پذیری PP سبب میگردد که این ترکیب شیمیایی انتخاب مناسبی در تهیه ظروف پلی پرو باشد.
بررسی پلی پروپلین از نظر ساختار شیمیایی
همانطور که در بخش پیش به آن پرداختیم اصلیترین راه تولید این پلیمر محبوب میتواند از طریق مواد اولیه ذکر شده و استفاده از یک کاتالیزور مناسب باشد. راه دیگری که برای تولید پلی پروپیلن به عنوان مادهای بینظیر در جهت ساخت ظروف یکبارمصرف پلی پروپیلن مورد استفاده قرار میگیرد، فرآیند پلیمری کردن به کمک فشار و دمای مناسب معرفی میشود. ساختار شیمیایی این پلیمر شامل ترکیبهای کربن (C)، هیدروژن (H) و گروههای متیل (CH3) است. اتمهای هیدروژن و کربن در نقش زنجیر اصلی به این پلیمر استحکام و پایداری میدهند. این ماده چگالی ۰.۸۵۵ گرم بر هر سانتیمتر مکعب و دمای ذوب ۱۳۰ تا ۱۷۱ درجه سانتیگراد دارد. حال باید دید تاثیرات این ماده پرمصرف بر سلامت انسان و محیطزیست به چه شکل است:
تاثیر بر سلامت انسان
انسان همانگونه که از ظروف یکبارمصرف بیشترین بهره را میبرد باید مراقب باشد سلامت خود را در معرض خطر قرار ندهد. به عبارت دیگر در برخی موارد تماس طولانی مدت با پلی پروپیلن منجر به ایجاد حساسیت و آلرژی میشود. از سوی دیگر در صورت رعایت نشدن استانداردهای لازم هنگام تولید ظروف از پلی پروپیلن، این ظروف میتواند انتقال دهنده مواد شیمیایی به محتویات داخل ظرف باشد. همچنین میکروپلاستیکهای این ماده در صورت وارد شدن به بدن دیگر موجودات زنده میتواند وارد زنجیره غذایی انسانها شود و به عنوان خطری برای سلامت آنها به حساب آید.
تاثیر بر محیط زیست
بیشک استفاده بیرویه و رها کردن ظروف یکبارمصرف پلی پروپیلن در طبیعت میتواند سبب آسیبهای جدی به محیطزیست گردد. زیرا این ماده در مجاورت شرایطی چون نور خورشید و امواج دریا به ذرات بسیار ریز پلاستیکی تبدیل میشود. این امر علاوه بر آنکه موجب اختلال در اکوسیستم دریایی میگردد زندگی موجودات دریایی و کناره سواحل را تحت تاثیر قرار میدهد. پس اضافه بر ایجاد چشماندازهای زشت در محیطزیست، این مواد که جانوران به اشتباه به جای غذا مصرف میکنند، سبب مرگ آنها میشود.
با بازیافت پلی پروپیلن به روشهای توسعه یافته و فناوریهای جدید و تشویق مردم به استفاده صحیح و تفکیک درست زبالههای این ظروف برای تجزیه و بازیافت سریعتر، میتوان با این تهدیدات مقابله کرد.
کاربرد پلی پروپلین در تهیه ظروف یکبار مصرف
پلی پروپیلن به دلایل متعددی چون استحکام عالی در برابر حرارت، مواد شیمیایی و رطوبت گزینه مطلوبی در جهت تولید ظروف یکبار مصرف است. در واقع در سالهای اخیر پلاستیک پلی پروپیلن به عنوان زیر مجموعهای بینظیر و استثنائی از پلاستیکها با خواصی عالی و بدون ضرر تحولی در صنعت لوازم یکبار مصرف ایجاد کرد. ظروف یکبارمصرف پلی پروپیلن که محصول این تحول است نگرانی انسان بابت دغدغههای زیستمحیطی یا وجود مواد مضر در ساختار ظروف را برطرف میکند.
پلی پروپیلنها را پس از تزریق داخل قالب به وسیله المنتهای حرارتی گرم میکنند تا به مادهای مذاب تبدیل شوند. پس از آن با عبور سیال خنک کننده آنها را سرد کرده و به شکل مورد نظر تبدیل میکنند. خصوصیات عالی قابل توجه این پلیمر سبب میشود که محصول ساخته شده آن برای سرو غذا در رستوران، کترینگ و خانهها جزو پرفروشترین محصولات باشند. ظروف پلی پروپیلن چون بشقاب، کاسه، قاشق، چنگال و کارد، لیوانها مناسب برای انواع نوشیدنی گرم و سرد، انواع بطری و ظروف دربدار برای توزیع غذا یا بستهبندی انواع محصول، کاربردهای پلی پروپیلن در تهیه ظروف pp محسوب میشوند. مقاومت مثال زدنی این ظروف در مقابل حرارت موجب شده است این کالاها به ظروف یکبار مصرف مایکروویوی نیز معروف باشند و استفاده آنها در یخچال یا فریزر نیز منعی ندارد. از لحاظ رنگی این محصولات میتوانند شفاف تا نیمه شفاف یا دارای رنگهای مختلفی باشند. همچنین این ظروف برای صنایع بستهبندی مواد غذایی و محصولات پزشکی بهترین انتخاب به شمار میآیند.
ویژگیهای ظروف پلی پروپلین
برای یافتن علت توجه مردم به ظروف پلی پرو باید با خصوصیات این محصولات آشنا شوید:
استحکام در برابر حرارت
سبکی و مقاومت
نگهدارنده طعم و بو
ایمن
قابل بازیافت
قابلیت بازیافت و استفاده مجدد یکی دیگر از ویژگیهای محصولات تولید شده از پلی پروپیلن به حساب میآید که به ویژه برای علاقهمندان و دوستداران محیطزیست آپشن مهمی است.
در ادامه خوب است بدانیم در مواقعی کهظروف پلی پروپیلن در مراحل تولید با مواد دیگری ترکیب شده باشند پروسه بازیافت آنها سختتر میشود یا در صورت انجام، کیفیت بازیافت کاهش مییابد. همچنین این نوع کالاها نسبت به نور خورشید حساس هستند. این بدان معنی است که در صورت در معرض نور خورشید بودن تغییر رنگ میدهند و از سلامت آنها نیز کاسته میشود. این موارد را میتوان عیوب ظروف ساخته شده توسط ماده پلی پروپیلن به حساب آورد.
منبع برای مطالعه بیشتر: https://picnic-brand.com/mag/pp-polypropylene-disposable-containers/
این مطلب، یک خبر آگهی بوده و خبرگزاری مهر در محتوای آن هیچ نظری ندارد.