حوزه و دانشگاه > حوزه

ورود حوزویان به حوزه هوش مصنوعی ضروری است



تهران پزشکی: حجت‌الاسلام حمید صفایی در سومین گردهمایی استعدادهای برتر حوزه‌های علمیه خواهران در قم با اشاره به سخنان رهبری درباره هوش مصنوعی گفت: حضرت آقا در جایی می‌فرمایند: «امروز هوش مصنوعی با یک شتاب حیرت دهنده‌ای (دارد پیش می‌رود)؛ یعنی انسان متحیّر می‌شود از شتابی که این فناوری عجیب در دنیا پیدا کرده و دارد پیش می رود… در مسئله هوش مصنوعی، بهره بردار بودن امتیاز نیست؛ این فناوری لایه‌های عمیقی دارد که باید بر آن لایه‌ها مسلط شد؛ آن لایه‌ها دست دیگران است» و در سخنی دیگر می‌فرمایند «جهت گیری حرکت علمی را حوزه‌ها باید معین کنند، چون این کارِ دین است؛ دین است که به علم جهت می‌دهد.»

وی گفت: مردم ما با گفتگوگرهایی چون چت جی بی تی با هوش مصنوعی آشنا شدند که امروزه انواع گوناگونی دارد. البته بسیاری از مردم کشور ما با مدل‌های مختلف هوش مصنوعی آشنا نیستند و در کشور ما هنوز استفاده نمی‌شوند.

وی افزود: مسئله این است که هوش مصنوعی به زودی تمام ابعاد زندگی ما و جامعه ما را به طور مستقیم و غیرمستقیم متحول خواهد کرد. با نگاهی به ورود گوشی همراه در این ۲۰ سال و اتفاق‌هایی که از حضور آن در زندگی‌ها می‌بینیم، متوجه این امر خواهیم شد، البته این مسیری که گوشی همراه در طی ٢٠ سال طی کرد، هوش مصنوعی در طی ۵ سال و حتی کمتر طی خواهد کرد.

حجت الاسلام صفایی در ادامه سخنان خود به کاربردهای مختلف هوش مصنوعی در زندگی پرداخت و گفت: درباره کاربردهای هوش مصنوعی می‌توان از کاربرد آن در آینده، در حکمرانی، در خطرات امنیت و ظرفیت‌هایش نام برد، همچنان که دیدیم چگونه در اغتشاش‌ها و یا تحریم‌ها از آن استفاده کردند.

وی درباره اثر هوش مصنوعی بر شغل‌ها، گفت: در بحث بحران بیکاری و اثرات اقتصادی، به زودی هوش مصنوعی به گونه‌ای عمل خواهد کرد که بسیاری از شغل‌ها از بین خواهد رفت و هوش مصنوعی ارزان‌تر و جذاب‌تر بسیاری از کارهایی را که ما در جامعه انجام می‌دهیم، انجام می‌دهد.

وی درباره رتبه ایران در هوش مصنوعی، گفت: در چند سال گذشته، رتبه ایران در کاربرد هوش مصنوعی ۷۵ بود و از نظر کاربرد هوش مصنوعی به ۹۰ و خورده‌ای رسیده است، یعنی هنوز هوش مصنوعی وارد ایران نشده و مانند پنج- ده سال پیش که گوشی و شبکه‌های اجتماعی چون اینستاگرام تازه وارد شدند، هنوز وارد نشده و نتوانسته در جاهای مختلف جامعه و کشور کاربرد داشته باشد.

حجت‌الاسلام صفایی به بیان چند اصل مهم هوش مصنوعی پرداخت و گفت: علوم رایانه، حیطه اصلی، شبیه‌سازی، تقلیدگر و بدون روح بودن از اصول اساسی هوش مصنوعی است. هوش مصنوعی از رشته‌های نرم‌افزار و رایانه است و حیطه اصلی کاربرد هوش مصنوعی این است که وظایفی را که انسان انجام می‌دهد انجام دهد.

وی افزود: هوش مصنوعی تقلیدگر است، تقلید و شبیه‌سازی می‌کند. اگر مؤدب با ما حرف می‌زند، پشت آن ادب نیست، ادای ادب را در می‌آورد. این چیزی که الان در اختیار است روحی ندارد، ریاضیات الگوریتم‌های برنامه‌نویسی است، جهش‌هایی از برنامه نویسی که بشر توانسته در هوش مصنوعی، به جایی برسد که دانشِ تولید دانش را پیدا کند. انسان قبل تر تنها می‌توانست دانش را نشر دهد، اما امروزه بشر به دانشی دست یافته که می‌تواند تولید دانش کند.

وی درباره تفاوت هوش مصنوعی و جستجو، گفت: جستجو از پشت به شما جواب می‌دهد اما هوش مصنوعی از چیزی که از قبل یاد گرفته، علم جدید برای شما تولید می‌کند. برای همین ما به ماشین حساب هوش مصنوعی نمی‌گوییم، چرا که ماشین حساب ۱۰۰ سال هم بگذرد همان کارها را انجام می‌دهد.

وی درباره ضرورت ورود حوزویان در حوزه هوش مصنوعی گفت: طلاب باید با ورود به این حوزه و حضور نقش فعال در آن، همانگونه که رهبری فرموده در جهت‌دهی حرکت علمی و استفاده از ظرفیت‌های آن برای سرمایه‌گذاری فرهنگی ویژه استفاده کنند تا مانع اجرای برنامه‌های تمدن غرب برای تغییر سبک زندگی اسلامی با هوش مصنوعی شوند، چرا که اگر آسیب‌ها و قدرت آن را نشناسند و با آن رودررو نباشند، خطرات بسیاری برای تحقق دین در جامعه به همراه دارد، همان گونه که فرصت‌های بسیاری را نیز با خود برای ما خواهد داشت و باید از آن در جهت انتشار تفکر ناب اسلامی استفاده کنیم.



منبع:مهر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا