لتیان ؛ سدی که برای تهرانیها آب و تفریح دارد
همشهری آنلاین – سیدسروش طباطبایی پور: تأمین و مدیریت آب شرب، تولید انرژی، کنترل سیلابهای فصلی و دهها ویژگی دیگر از مزایای این دستساز بشر است که البته معایبی هم دارد که شامل تغییر زیستبوم منطقه، تبخیر بیشتر آبهای سطحی و اختلال در رژیم طبیعی رودخانه میشود.
بیشتر بخوانید:
کدام محله تهران به شترهایش معروف بود؟
سدسازی در پایتخت هم با توجه به جمعیت فراوان، ید طولایی دارد. یکی از این سدها، سد لتیان در استان تهران است؛ سدی که درست ۶۶سال پیش، یعنی در یازدهم دی سال ۱۳۳۷خورشیدی، طرح احداثش در مجلس شورای ملی آن روزگار تصویب و در اردیبهشت سال ۱۳۴۶ با نام سد فرحناز پهلوی افتتاح شد.
مراسم افتتاح سد لتیان در سال ۱۳۴۶
نام لتیان
در سالهای دور، روستایی در جوار رودخانه جاجرود و ۳۵کیلومتری تهران وجود داشت به نام روستای لتیان. این روستا در درهای واقع بود که ۲کوه جاجرود و کوه بندک آن را احاطه کرده بودند. بعد از مطالعات اولیه ساخت سد لتیان در دهه ۳۰خورشیدی و پیشبینی بالا آمدن آب بالادست سد، پیشبینی کارشناسان این بود که روستای لتیان بعد از آبگیری، بهطور کامل زیر آب خواهد رفت. به همین دلیل اهالی این روستا، زمینهایشان را به دولت فروختند و بیشترشان در منطقه لواسان ساکن شدند و به همین دلیل، بعد از انقلاب اسلامی، نام سد را لتیان گذاشتند.
روستای کمرد
ویژگیها
هدف اصلی ساخت این سد، تامین آب شرب پایتختنشینان و البته سیراب کردن مزارع دشت ورامین بود. سدی با ارتفاع حدود ۴۵متر از پی و تاجی به طول ۸۸متر که در دره جاجرود جا خوش کرده و از ۲قسمت بتونی و خشکهچین، ساخته شده است. منبع اصلی آبریز این سد زیبا، رودخانه جاجرود و رودخانههای دیگری مثل افچه، برگ جهان و کندرود در بالادست سد است.
دسترسی
برای رسیدن به سد لتیان، تهرانیها باید از اتوبان بابایی عبور کنند و از جاده قدیم، به سمت جاجرود بروند و بعد از رسیدن به پل جاجرود ۵کیلومتر در امتداد رود برانند و به تاج سد برسند.
گردشگری
بازدید از سد و تاج آن، از دیدنیهای این منطقه خوش آبوهواست؛ پارک جنگلی تلو و لتیان، از دیگر مقاصد گردشگری طبیعتگردان در این منطقه است. بازدید از روستا و آبشار «کمرد» و تماشای غار «چهلدختر» در این منطقه از دیگر برنامههای گردشگری استان تهران است. اگر اهل ماهیگیری و قایقسواری هستید در برخی ماههای سال، این امکان برای شما وجود دارد.