استان‌ها > تهران

فرشته‌های جان‌سخت تهران | عکس های تاریخی کمتر دیده شده از آتشنشانان تهران


همشهری آنلاین – سیدسروش طباطبایی‌پور: زنان و مردانی که جان‌شان را بر کف دست می‌گیرند و دلیرانه به دل آتش می‌زنند تا خانه‌ای، جنگلی، شهری و مهم‌تر از همه دلی نسوزد!
در خبرها به نقل از قدرت‌الله محمدی، مدیرعامل سازمان آتش‌نشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران آمده بود که ۵ایستگاه سیار اطفای حریق جدید در ۵نقطه کور شهر تهران تا ماه آینده به بهره‌برداری می‌رسد. به بهانه این خبر خوشحال‌کننده سری به تاریخچه آتش‌نشانی در تهران می‌زنیم.

بیش‌تر بخوانید:

در مرکز پسماند متفاوت شهرداری تهران چه می‌گذرد؟ | بوی خوش پسماند

تاریخش
در اواسط عهد قاجار و در سه‌راه امین‌حضور فعلی تهران، آقاعلی آشتیانی، یکی از درباریان ناصرالدین‌شاه که او را به نام «امین‌حضور» می‌شناختند، باغ و عمارتی باصفا داشت که در اطراف باغش چشمه‌های فراوانی می‌جوشید. وقتی نیاز به وجود مرکزی برای اطفای حریق در تهران احساس شد، شهردار وقت، یعنی کریم‌آقا بوذرجمهری، نخستین ایستگاه آتش‌نشانی را در گاراژی نزدیک عمارت آشتیانی که بعدها محله امین‌حضور تهران شناخته شد، راه‌اندازی کرد تا ۴ماشین آبپاش این ایستگاه بتوانند آب منابع خود را از چشمه‌های امین‌حضور به‌راحتی تأمین کنند. سپس در سال۱۳۱۱ خورشیدی قبرستانی در میدان حسن‌آباد امروز را صاف کردند تا ایستگاه آتش‌نشانی تهران به آنجا منتقل شود و جانمایی احتمالی آن هم به‌دلیل نزدیکی حسن‌آباد به کاخ مرمر بود تا اگر کاخ آتش گرفت، آتش‌نشانان بتوانند به‌سرعت به داد شاه برسند! این در حالی است که در ایران و در سال۱۲۲۱ شمسی، نخستین شهری که در آن سازمان آتش‌نشانی تأسیس شد، تبریز بود.

فرشته‌های جان‌سخت تهران | عکس های تاریخی کمتر دیده شده از آتشنشانان تهران

فرشته‌های جان‌سخت تهران | عکس های تاریخی کمتر دیده شده از آتشنشانان تهران

ماشین‌هایش
در فرایند اطفای حریق، علاوه بر فداکاری و ازجان‌گذشتگی امدادگران، امکانات سخت‌افزاری یا همان ماشین‌آلات نیز اهمیتی ویژه دارد. بلدیه یا همان شهرداری تهران در نخستین دهه قرن حاضر شمسی ابتدا ۵دستگاه خودروی اطفای حریق، یک دستگاه آبپاش بزرگ و ۴دستگاه آبپاش کوچک از شرکتی آلمانی خرید. البته با توجه به گسترش شهر تهران و نیاز بیشتر، تعداد ایستگاه‌ها و ماشین‌ها و ابزار اطفای حریق روزبه‌روز بیشتر شد.

فرشته‌های جان‌سخت تهران | عکس های تاریخی کمتر دیده شده از آتشنشانان تهران

چرا شهرداری؟
در ایران و اکثر کشورهای جهان سازمان‌های اطفای حریق زیر نظر شهرداری‌ها اداره می‌شوند؛ اما از ابتدا اینگونه نبود. بد نیست بدانید که نخستین شرکت‌هایی که برای ساخت لوازم اطفای حریق و تربیت آتش‌نشان در جهان پیشقدم شدند، شرکت‌های بیمه بودند تا اگر ساختمان‌هایی که خودشان بیمه کرده‌اند آتش گرفت، با سرعت بیشتری حریق را خاموش کنند تا خسارت کمتری به بیمه‌شوندگان پرداخت کنند. اما در آن سال‌های دور مشکل از آنجا آغاز شد که وقتی ساختمانی آتش می‌گرفت که بیمه نبود، شرکت‌های بیمه انگیزه‌ای برای اطفای حریق نداشتند و بدین‌ترتیب آتش‌نشانی‌های عام‌المنفعه زیر نظر شهرداری‌ها آغازبه‌کار کردند.

سازمان آتش‌نشانی تهران
سازمان آتش‌نشانی تهران در مسیری که حدود یک قرن از آغاز آن می‌گذرد با ۱۳۸ایستگاه و ۵۳۰۰نفر نیرو به خدمت شبانه‌روزی به مردم پایتخت مشغول است و تاکنون خانواده آتش‌نشانی کشور و تهران بزرگ بیش از ۱۰۰۰شهید و جانباز تقدیم کشور کرده‌است.

فرشته‌های جان‌سخت تهران | عکس های تاریخی کمتر دیده شده از آتشنشانان تهران



منبع:همشهری آنلاین

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا