بازار تهران یا بمب ساعتی؟ | تلاش برای ایمن سازی بازار تهران
همشهری آنلاین – اما میتوان آسیبهای این محدوده ۱۱۰هکتاری را با برخی اقدامات کاهش داد. برای بررسی راهکارها در تلویزیون همشهری نشستی برگزار شد و مسئولان درباره چالشها و راهکارها به مواردی تأکید کردند.
چه کسانی در مناظره حضور داشتند؟
-قدرتالله محمدی، مدیرعامل سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهر تهران
– سعید بشیری، معاون عمرانی فرماندار تهران
– بهزاد یعقوبی، عضو هیأتامنای بازار تهران
چالشهای مهم ایمنی بازار از نگاه حاضران در مناظره
۱. واگذاری بسیاری از املاک به مستأجران و عدمرغبت مالکان به بهسازی
۲. فرسودگی املاک
۳. قوانین سختگیرانه سازمانهای اوقاف و میراث فرهنگی
۴. اجرای طرحهای متفاوت ادارههای آب، برق، گاز و…
۵. مشخصنبودن تسهیلات شهرداری و دولت
۶. تبدیل بسیاری از املاک به انبار
۳بخش مهم که در ایمنی بازار اهمیت دارد
۱. سازهها: در این بخش ذینفعانی مانند سازمان میراثفرهنگی، سازمان اوقاف و خود مالکان و مستأجران نقش دارند. مثلا سازمان میراثفرهنگی باید مجوز مقاومسازی بدهد تا مالکان بتوانند نوسازی را شروع کنند.
۲. تاسیسات: در این حوزه عمده مشکلات در زمینه برق، تامین گاز و احداث شبکه فاضلاب است. البته در برخی راستهها با اعتبارات دولتی بهسازی برق انجام شده است.
۳. انتقال صنوف پرخطر و انبارها: استقرار صنوفی مثل کفاشی یا چسبفروشی و موارد مشابه در بازار خطرناک است. دفتر کار و عرضه اولیه کالا در این صنوف میتواند در بازار باشد؛ اما مواد خطرناک و انبار کالا باید جابهجا شود که کار سخت و پیچیدهای هم نیست.
کارشناسان برای افزایش ایمنی بازار چه پیشنهادهایی دارند؟
محمدی: انتخاب فرماندار ویژه بازار با تمام اختیارات توسط رئیسجمهور؛ یعنی فردی که از اداره برق تا اوقاف، میراثفرهنگی، شهرداری و… از او حرفشنوی داشته باشند.
یعقوبی: تا بودجه و نگاه واحد نباشد، نمیتوان به هدف رسید. در این زمینه یک سند چشمانداز برای بازار در جامعه انجمنهای اسلامی اصناف و بازار تهیه و تمام معضلات و مشکلات بازار در نامهای برای رئیسجمهور ارسال شد.
آتشنشانی برای ارتقای ایمنی بازار چه اقداماتی انجام داده است؟
-نصب شیر هیدرانت در تمام بخشها
-اختصاص خودروهای مخصوص بازار
-اختصاص موتور برای معابر کمعرض
-برپایی کلاسهای آموزشی
-تأکید به بازاریان برای جانمایی کپسول آتشنشانی
نتیجه مناظره
یعقوبی: اگر صادقانه بخواهم صحبت کنم، تا زمانی که سند چشمانداز آماده نشود و در یک برنامه درست فازبندیشده موضوع ایمنی بازار دنبال نشود، نمیتوان به نتیجه رسید.
محمدی: نمیتوان نشست تا کارها درست شود، بهویژه که هر ثانیه برای آتشنشانی تعیینکننده است. تنها راهکار آتشنشانی بازیابی و افزایش تجهیزات است؛ چون آنهایی که باید کار خودشان را انجام دهند، انجام نمیدهند.
بشیری: در بازار مقولههای ایمنی به هم گره خورده و نمیتوان یک دستگاه را متهم به سهلانگاری کرد. با این حال به اعتقاد من آنچه انجام شده رو به جلوست و قطعا مشارکت مردم و کسبه محترم خیلی کمکحال خواهد بود.