اسفندیاری فرد: کشتی فرنگی با چرخه انتخابی به بلوغ رسید؛ گرایی استراتژی ندارد
ایرج اسفندیاری فر کارشناس کشتی فرنگی در گفتگو با خبرنگار مهر، درباره عملکرد تیم ملی کشتی فرنگی در رقابتهای رنکینگ اتحادیه جهانی کشتی گفت: واقعیت این است که نتایج تورنمنتها و کسب عنوان قهرمانی یا نایب قهرمانی را نباید زیاد جدی گرفت، علی رغم اینکه این مسابقات برای کشتی اهمیت دارد اما نباید به نتایج به دست آمده توجهی کرد و بیشتر این اعزامها به لحاظ فنی برای کشتی ایران اهمیت دارد. یک اتفاق خوب این مسابقات هم این است که کشتیگیران وزن به وزن مورد محک قرار میگیرند و با توجه به شرایط آنها برای آینده تصمیمگیری میکنند.
وی گفت: در گذشته یک مدل برای کشتیگیران طراحی میشد و اعلام میکردند هر کس از این مسیر بگذرد به تیم ملی میرسد اما الان شرایط تغییر کرده و برای هر کشتیگیر بعد از هر مسابقه تصمیم میشود. ضمن اینکه اگر یک کشتیگیر به هر دلیلی در یک مسابقه خوب نتیجه نگیرد حذف نمیشود و فراخور شرایطش برای او تصمیمگیری میکنن، در این شرایط هیچ کشتیگیری از دست نمیرود.
کارشناس کشتی فرنگی در پاسخ به این سوال که با توجه به نتایجی که در وزن ۷۷ و ۷۲ کیلوگرم رخ داد، در این اوزان یک چالش به وجود آمده است، گفت: به نظرم شرایطی که برای کشتیگیران اوزان ۷۷ و ۷۲ اتفاق افتاده خیلی طبیعی بود و حتماً نباید به کسب نتیجه فلان کشتیگیر توجه کنیم. ما به کشتیگیران اعلام کردیم که باید طبق چرخه انتخابی باید در مسابقات شرکت کنند و نتیجه بگیرند، اما اگر به هر دلیلی نتیجه نگرفتند دستمان خالی نیست. در حال حاضر در سنگین وزن ما سه کشتیگیر مدعی داریم در صورتی که اگر گلخانهای رفتار میکردیم شاید حتی یک کشتیگیر هم نداشتیم.
اسفندیاری فر تأکید کرد: فرایند برگزاری چرخه انتخابی تیم ملی اتفاق مثبتی است و خروجی آن هر چیزی که باشد، برای ما اهمیت دارد. نفس برگزاری مسابقات انتخابی تیم ملی این است که ما دینی به گردن خودمان نگذاریم و فرصت برابر برای همه کشتیگیران در نظر بگیریم. هر نتیجهای به دست آمده خوب است چون تابع فرایند چرخه انتخابی است، اما چرخه هم ایراداتی دارد اما برگزاری آن به مراتب بهتر از عدم اجرای آن است. یکی از ویژگیهای مثبت چرخه انتخابی این است که جز به جز و وزن به وزن تکمیل میشود.
وی در مورد انتقادهای که به اعزام کشتیگیران میشود، گفت: کشتی ورزش اول کشور است و به نظرم کسانی که چنین انتقادهایی را مطرح میکنند را نباید کارشناس بنامیم. کشتی ورزش المپیکی است و نتیجهگیری آن برای همه اهمیت دارد. ضمن اینکه مسابقات برون مرزی کاملاً متفاوتتر از مسابقات داخلی است. نتیجهای که کشتیگیر ایرانی با یک کشتیگیر خارجی به دست میآورد که داوری آن هم برعهده داور خارجی است کاملاً با کشتی گرفتن در ایران متفاوت است.
مربی کشتی فرنگی گفت: کشتی فرنگی رو به جلوست و این تفکر در کشتی جا افتاده که فرایند انتخابی باید طی شود و همین موضوع باعث پیشرفت کشتی فرنگی خواهد شد. من به آقای رنگرز تبریک میگویم و قطعاً با این شیوه عدالت برقرار میشود و هیچ کشتیگیری حاشیه امنیت ندارد و از قبل انتخاب نشده است. این کار از طرف حسن رنگرز اتفاق افتاده و مطمئن باشید هر کس که از دل این چرخه بیرون بیاید، در آینده حرف برای گفتن دارد.
وی بااشاره به عملکرد محمدرضا گرایی و فرصت دوباره به او گفت: به نظرم گرایی خوب کار کرد. به هر حال کسی که قهرمان المپیک و جهان میشود این طور نیست که بی اشتباه ظاهر شود. شاید این طور باب شده که کشتیگیری که قهرمان المپیک شده نسبت به دیگر کشتیگیران آموزش پذیر نیست در صورتی که همان قهرمان المپیک اگر یک لحظه غفلت کند ممکن است دچار اشتباه شود و قافیه را ببازد و تاوان آن را هم پس میدهد. کشتی یک ورزش انفرادی است و کسی برنده است که دستش روی تشک بالا برود. اگر کشتیگیر اشتباه کند یا نفس کم بیاورد یا استراتژی نداشته باشد؛ همه این موارد جزئی از کشتی است و قهرمان المپیک باید به آن توجه کند.
مربی کشتی فرنگی به دلایل افت گرایی در کشتی اشاره کرد و گفت: تخصصی تمرین کردن با عمومی تمرین کردن فرق دارد. در کشتی استراتژی داشتن اهمیت زیادی دارد و اختصاصی روی آن کار نشده است. کشتیگیر باید حتی زمانی هم که فن میزد استراتژی داشته باشد. شاید یکی از مشکلات گرایی این است که در زمان کشتیگرفتن استراتژی ندارد. امروز آنالیز کشتی اهمیت زیادی دارد و باید مربیان پایه و سازنده این علم را داشته باشند که حریف را آنالیز کنند و برای آن ۶ دقیقه با استراتژی کار کنند.
اسفندیاری فر گفت: اگر دست روی یک کشتیگیر میگذاریم باید کشتیگیران دیگر را که در همان وزن هستند مورد بررسی قرار بدهیم و یک فرصت برابر را برای همه آنها در نظر بگیریم. نباید حقی از کسی ضایع شود ولو اینکه یک کشتیگیر در آن وزن قهرمان جهان و المپیک باشد. کادرفنی فرایند چرخه انتخابی را تعریف کرده که البته وحی منزل نیست و ممکن است تغییر کند. از آن طرف کشتیگیران هم در اردو هستند و وضعیت آنها را رصد میکنند.
مربی کشتی فرنگی عنوان کرد: کشتی ایران از مرحله گلخانهای عبور کرده و حتی سرمربی تیم ملی نمیداند که براساس چرخه کدام کشتیگیر انتخاب میشود. این به نظرم یک بلوغ است. وقتی یک کشتیگیر از طریق گلخانهای انتخاب میشود در نهایت باید به یک نفر جواب پس بدهد در حالی که یک کشتیگیر به خاطر هر نتیجهای که به دست میآورد، باید پاسخگوی همه باشد. خوشبختانه حسن رنگرز خیلی تعامل دارد و کار را هم مشورتی دنبال میکند و این طور نیست که مثل گذشته که فقط یک نفر تصمیمگیرنده بود، او تنها تصمیم بگیرد.