فرهنگ و هنر

توجه به رویش‌های انقلاب؛ نقطه نظر وزیر فرهنگ درباره تقریظ رهبر انقلاب به سه کتاب



به گزارش گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری سلامت(طبنا) به نقل از  مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، آئین هفدهمین‌ پاسداشت ادبیات جهاد و مقاومت همراه با انتشار تقریظ‌های رهبر انقلاب بر سه کتاب «هواتو دارم»، «مجید بربری» و «بیست سال و سه روز» امروز چهارشنبه (۳۰ آبان) همزمان با روز قهرمان ملی برگزار شد.

در این مراسم ‌خانواده شهدا به همراه سیدعباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، سردار سرلشکر حسین سلامی فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، علیرضا زاکانی شهردار تهران و عبدالحسین کلانتری معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی حضور داشتند.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در سخنانی با گرامیداشت یاد و خاطر شهدا گفت: کانون این محفل سه کتابی است که رهبر انقلاب بر آن تقریظ نوشتند. تقریظ‌نویسی سنت نسبتا دیرین است که بزرگان و مشاهیر برای معرفی و بیشتر دیده شدن برخی کتب برای آن‌ها یادداشت کوتاه می‌نوشتند.

وی افزود: تقریظ‌های رهبر انقلاب بر کتاب‌های مقاومت که اکنون به بیش از ۷۰ اثر رسیده است، بیش از معرفی اثر و نویسنده اهمیت می‌یابد. وقتی ایشان بر نزدیک به ۷۰ اثر تقریظ نوشته‌اند، طبیعتا این مسیر را صرفا در معرفی یک اثر نباید محدود کرد.

صالحی در این‌باره تصریح کرد: چگونه باید به این مسیر و جریان‌سازی ایشان نگریست؟ نکته اول که بسیار اهمیت دارد این است که در ادبیات جهاد، ‌دفاع و مقاومت بعدی از سیر و سلوک را می‌بینیم که متفاوت از سایر روش‌های سیر و سلوک است؛ در تاریخ عرفان و معنویت در جهان از جمله عرفان در اسلام، عرفان‌ها و معنویت‌های جامع‌گریز  و سیاست‌گریز داشتیم. جریان عرفان و معنویتی که در دفاع مقدس و فضای مقاومت دیده می‌شود، عرفان جامع‌گراست؛ سلوکی که ادامه دهنده راه امام علی (ع) و یارانشان است و تداعی‌کننده جمله عابدان شب و شیران روز.
وزیر فرهنگ افزود: مقام معظم رهبری می‌خواهند مروج سیر و سلوک معنوی باشند که موتور محرک تمدن‌سازی است؛ عرفان و معنویتی که با جامعه و سیاست پیوند دارد و موتور تحرک است، نه خاکستر خاموش‌کننده آتش‌ها.

صالحی با اشاره به چند تقریظ دیگر رهبر انقلاب خاطرنشان کرد: برخی از تعابیر ایشان برای اینکه به این آثار از چه منظری باید نگریست، می‌تواند معنابخش باشد. تقریظ ایشان بر کتاب «پاییز آمد» اینچنین است: خواندن آن امثال این حقیر را خجالت‌زده می‌کند. در مورد کتاب دیگری نیز نوشته‌اند: ساعات خوش و با صفایی را با این کتاب گذرانده‌ام.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با تاکید بر وجود دیگر تقریظ‌های رهبر انقلاب بر کتاب‌ها بیان کرد: یکی از وجوهی که رهبر انقلاب بر این ۷۰ کتاب تقریظ نوشته‌اند و به انتشار آن راضی شده‌اند این است که جامعه دینی و انقلابی ایران نیازمند شناخت از سیر و سلوک ویژه این عزیزان است؛ چراکه هم موتور محرک است و هم ‌نوع خاصی از سیر و سلوک را تعریف و ترسیم می‌کند.

وی ادامه داد: نکته دیگر باید در راهبرد تقریظ‌های رهبر انقلاب، الگوسازی است؛ اینکه چگونه به جوانان و نوجوانان امروز از مثال‌هایی که به لحاظ تاریخی دور نیستند، الگوهای مجسم عینی عرضه کنیم و از آن‌ها درس بگیریم. تقریظی که بر «سرباز روز نهم» نوشتند اینگونه است که این چهره برجسته برای جوانان امروز و ‌فردا الگوست.
صالحی با اشاره به رونمایی از سه تقریظ جدید که امروز از آن‌ها رونمایی شد نیز تصریح کرد: کتاب «مجید بربری» در مورد فردی است که فراز و فرودهایی داشته است، اما می‌تواند خود را از این فراز و فرودها به قله برساند. اینها الگوهای عینی هستند که می‌توانند درس‌آموز و نکته‌آموز باشند.

وی ادامه داد: نکته دیگر، توجه و اعتماد به رویش‌های انقلاب است. گاه و بیگاه شرایط اجتماعی افسردگی‌ها و یا پاره‌ای از ناامیدی‌ها را می‌تواند به جامعه تزریق کند اما اینکه همچنان موتور رویش انقلاب اسلامی فعال است یکی از نکاتی است که در بعضی تقریظ‌های رهبر انقلاب کاملا نمایان است که از این مسیر یه مساله نگاه می‌کنند.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی سپس بار دیگر به کتاب «سرباز روز نهم» اشاره کرد و گفت: ایشان در تقریظ بر کتاب «سرباز روز نهم» اشاره می‌کنند که اراده قوی و فهم درست بخش‌هایی از شخصیت این جوان فداکار نسل‌های دوم و سوم انقلاب است؛ یعنی نسل‌های انقلاب از هم گسسته نیستند و هنوز امیدوارانه می‌توان به رویش‌های انقلاب نگاه کرد. در واقع تقریظ‌نویسی راهبردی است برای اینکه مسیری را برای آینده کشور مشخص کنند،

صالحی افزود: مساله دیگر در این میان، توجه به سرمایه معنوی در کنار سرمایه مادی است. ایران‌ بزرگ سرمایه‌های مادی فراوانی داشته و دارد اما سرمایه‌های معنوی ایران متکثر هستند که شهیدان عزیز انقلاب، دفاع مقدس و مقاومت بخشی از آن را تشکیل می‌دهند و سرمایه‌های تحرک‌بخش در شرایط عادی و اضطراری بشمار می‌روند.
وی در این زمینه به تقریظی از رهبر انقلاب اشاره کرد و گفت: در تقریظی که بر کتاب «تنها گریه کن» نوشته‌اند، هیچ سرمایه معنوی برای کشور، ملت و انقلاب برتر از این نیست که به شهدا و کسانی که ایثارگرایانه در مسیر کشور، اسلام و انقلاب حرکت کرده‌اند، به عنوان سرمایه پایان‌ناپذیر نگاه کنیم.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی همچنین به بخش‌های کمتر دیده شده در فرهنگ و هنر اشاره و خاطر نشان کرد: یک مساله دیگر در این حوزه، توجه به بخش‌هایی در دفاع مقدس و فضای مقاومت است که کمتر دیده شده‌اند؛ توجه به زنان، اقوام و مجاهدان افغانستانی و مسائلی از این قبیل، پیدا کردن نقطه‌های مغفول و نادیده گرفته شده در موتورهای تحرک جهاد و پیشرفت اجتماعی است. ایشان در تقریظ بر کتاب «فرنگیس» به زبان ساده و صمیمی یک روستایی با عواطف و احساسات رقیق یک زن اشاره کرده‎اند که توجه به نقش روستایی‌ها در جنگ در را در این تقریظ مشهود می‌سازد.

صالحی افزود: در مثال دیگری می‌توان به تقریظ بر کتاب «لشکر خوبان» اشاره کرد که از به تصویر کشیدن ریزه‌کاری‌ها در تصویر عظیم و باشکوهی که ما همواره آن را از دور دیده و تحسین کرده و بزرگ شمرده‌ایم، سخن گفته‌اند. رهبر انقلاب به این نکته توجه دارند که جریان مقاومت را از فاصله دور دیده‌ایم؛ در نتیجه آنچه دیده‌ایم شبحی از واقعیت بوده است. این ۷۰ اثر به ما کمک می‌کند که به جزئیات اتفاق بزرگی که از دور شنیده‌ایم، بپردازیم. اتفاقات و نکات زیادی در جزئیات نهفته است و ‌جریان کتاب ادبیات دفاع مقدس با این‌ نگاه است.

وی سپس با بیان اینکه هنوز فقط شبحی از ادبیات دفاع و مقاومت را دیده‌ایم و هرچه به آن نزدیک‌تر می‌شویم نور آن آشکارتر می‌شود، تصریح کرد: برداشت من این‌ است که رهبر انقلاب پس از رهبری، دو مسیر را برای امنیت ایران دنبال کردند؛ مسیر اول امنیت زیرساختی است که از طریق دستاوردهای نظامی در حوزه موشکی و پهپادی و… کار را به پیش می‌برد.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در پایان خاطرنشان کرد: به نظر من رهبر انقلاب بیش از امنیت سخت، امنیت نرم‌ دفاعی را در دستور کار قرار دادند. اینکه جامعه ایران تاب مقاومت را داشته باشد و شهریور ۱۳۲۰ تکرار نشود ‌و اگر کسی به خاک‌ کشور طمع کرد، پاسخ لازم را دریافت کند.



منبع:خبرگزاری سلامت

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا